Thursday, October 17, 2013

Do you own survival skills ? its T4T !

Olla !

haiii :) gua baru habis final. phewww~ susah nokharommmm. ditambah lagi study last minit chapter2 yang susah haa memang dah ngam sangat lah tu ibarat teh tarik dengan roti telur kuah kari ikat tepi satuuuuu. klua exam room je menangis T_____T dah lah aku punya paper duadua second week of exam, on monday AND FRIDAY. aku macam whhhaaaaattttttt ?! perghh perghhh dah agak dah pressure dye macam mana nnty. paper isnin tu okay lagi still boleh watlek wat peace lagi. haaa tang paper jumaat tu haaaa. tudiaaaa dah mai dah pressure dye. pressure bukan sbb apa, pressure sebab semoraannggggg dalam rumah dah habis paper kemas barang nak balik cuti sem. aku ulang, semooraanngggggg okay semorang dalam rumah sewa tu. kesembilan bilan mereka. ya, kesemuanya. ohh tidak dilupa juga geng2 yg nak pegi camp on saturday. depa semua pakat wassap pa semua related to camping stuffs and aku hmm dgn berat hati sungguh melayan wassap. malam khamis tu aku study macam cacing disuluh api dibontot. perasaan bercampur baur antara nak exam habis cepat + tapi taknak jawab selagi tak ready. haa acano lah tuu ?dah lah paper aku hari jumaat tu pukul 3-5. memang PALING LAST lah gamaknya hahahaha redha jela yopp. memang terseksa lah jiwa raga batin aku. tapi alhamdulillah, dapat jugak la aku jawab exam walaupun macam $#^^(&)&%@@())& sikit.  

okay ! bila habis je exam sebenarnya aku sangaaattttt excited. sebab esok nak pegi camping dekat sg chilling dekat KKB. tak bukan apa, excited dohh dua tahun dah tak pegi camp. lepas habis sekolah je hmmm celah mana nak datang camping ? haraaaammmm. kat matriks mana ada langsung camping camping ni wehh. walaupun aku macam lembut tapi gua suka dohh camping ni. cehh perasan lembut jadahnya =,= nasib baik la hari rabu lepas rai n wanie habis exam, kitorang dah pegi shopping dah barang camp dekat SCM. so lepas exam aku tinggal kemas brg jelaaa. semuanya dah beli. pukul 8 mlm jumaat tu group aku buat meeting sambil discuss sikit la pasal camp tu. ohh ye kitorang pegi beli headlamp berjemaah. dkt diy space u8.

ohh haa nila barang kitorang shopping dekat Setia City Mall tu.

haa ni pulak time beli headlamp dekat space u8. sebelah zaim dgn muaz ada muna sebenarnya tapi x nampak. sorry muna :/

okay lepas beli brg ni weolls pegi extreme park, discuss dekat sana. bapak gelapnya ya ampun. hahaha. esoknya pulak, kene berkumpul pukul 7.30 pagi nokk. haaa aku ngan wanie klua rumah pukul 6.50 macam tu pegi isi minyak dekat petronas tesco, pastu lapar la pulakk. roger rai, mama rai hantar kitorang pegi mcD seksyen 2. boleh pulak kelembapan terserlah, padahal berapa orang je pun yg ada. sampai kat kitorang dah pukul 7.20. perghhh haa memang time tu wanie drift tak ingat dunia laaa nak ngam kan sampai dekat MSU pukul 7.30 kan. semua traffic light merah kitorang langgar hahahaha. tapi still with careful laa. ada ke camtu ? ahh lantak. lepas sampai sana, weolls buat aerobic lah play some games n stuffs lepastu the adventure begins. cewahh. committee lepaskan kitorang around 8.45 am macam tu (in group) and kena sampai chillling at 11.30 am. haa pepandai la engkorang set up masa iyee. first, kitorang kena pegi beli makanan utk dinner, breakfast n lunch esok. yupp, kitorang kena MASAK SENDIRI dekat camp tu. yela kata survival camp kononnya kann. haha. so besides going to chilling, kitorang ada special tasks given taw. (1)kena jaga brg amanah. (2)kena dapatkan 10 cop kedai dalam log book kitorang. (3)kena pam tube which is some kind of pelampung to be used dekat chilling sana. (4)kena amek gambar one group at 3 checkpoint. kitorang one group gerak dua kereta. satu kereta muaz, satu kereta anip. kesian anip, korban kereta kesayangan. ahaha. thanx bro !

okay this is my group, mawar berduri, the alpha team !
dari kanan : rai, me, muna, syiqah, muaz (our group leader), anip, and zaim.

okay this is our first checkpoint.

this is the second one, dekat signboard ni.

this is one of the task given, bergambar dekat balai polis lama KKB.

and this is our 3rd checkpoint, empangan apetah nama nya.

empangan is our last checkpoint, lepas sini kitorang straight no belok belok sampai chilling. sampai je chilling kemas  kemas barang and set up the tent, ground and fly ape semua dulu, baru start LDK. nak sampai ke chilling pun penat jugak lah. haha. okay, lepas habis set up semua benda, the first thing that we learned was knotting. haha seriously aku dah belaja semua ni time pengakap dulu. siap lukis lagi taw setiap ikatan dalam buku log yg kulit tebal keras kalau terkena lutut meraung tak hingat tu. tapi itu cerita dulu la. sekarang dah x ingat lagi dah. ingat la sikit2 tapi x berapa sangat la. kitorang belaja knotting, cara ikat anduh, pertolongan cemas and cara buat instant stretcher using those buluh. it was fun. tapi seriously sebijik dengan kem jambori pengakap iolls dulu hihi. lepas tu solat asar, and kitorang MAIN AIR !! yeayyyy ! hahaha. nahhhh firstly weolls try sorang2 naik tube. okay that was my first time trying that kind of thing. sakit bontot taw kena sagat dengan batu. ciss ! hahaahaha. tapi best laa I must say. after this water stuffs, kitorang naik mandi, maghrib and start cooking. aku x masak mana pun. sbb lambat, take turn solat dengan abg bomba. ciss betul taw ! abg bomba ni pun bagila kitorang dulu solat ishhhh. lagi satu, apela surau kongsi ? woii buat la dua surau aduhaiii. lepas makan, kitorang buat persembahan weolls yang hehehehe best tu. basically, i love my group punya persembahan hahaha. after that had some chit chat with committee and night walk. ohh night walk ends at 3.30 am. dah hagak dah ! tapi pukul 5 baru gua dapat tido due to this sesak nafas ohmaigodd seksa iolls. pukul 6.50 dah bangun sebab nak kena buat breakfast. aku ngan rai buat roti celup telur while syiqah n muna buat nasi goreng sardin. makanan ni semua nak hangkut pi bawak naik air terjun kooo. hihi.

haa ni time belaja knotting. kemain ko siap catat tuuuuu hahahaha

ni time belaja ikat anduh n kepala :)


mukaaa, jgn cakap lah bajet fokus bajet segala galanya konon taknak kalah. KONON NYA LAA.

haaa dah berapa lama pun api tak naik naik -____-

perghhh semangat kott nak buat unggun api tapi...hampa

haa ni keesokan pagi nya. tgh buat breakfast.

muna masak lunch. nasi goreng sardin :)

hihi hyeee weolls mawar berduriiiiiii *lelambai*

lepas breakfast, kitorang ada ujian. hmm ujian knotting. kemain taw~ hihi. yeahh sebab kitorang kan t4t - training for trainers. so kitorang kena la taw, or in other words yg lebih poyonya, kitorang kena la master knotting sebab nnty nak ajar dekat new members of kembara club. poyo habis dah ayat ni =,=" so lepas habis knotting test, kitorang bergerak naik air terjun. wooo wooo woooo time ni lah paling banyakkk dugaaaaannnnn, bagi gua. hahaha. sebab nak boleh kan sampai dekat air terjun kena harung few sungai. ya Allah aku tak tahu lah apa kena nya dengan aku ni bila harung sungai je, mesty kena tolak dengan arus. woii ! gua takdela ringan mana punnn ! ada satu sungai tu, takde arus pun tapi sebab step on batu yg licin, terpeleot pastuh buku lali terhentak batu perghhhhhh ! dye punya feel tu berderau woi sakit gilaaaaa. terhentak k terhentak ! sampai sekarang lebam buku lali :/ every pitstop kitorang lalu, ada task taw. sampai dekat satu pitstop ni, task dye kena buat stretcher, and then kena bawak sorang pesakit (kononnya la) sampai ke air terjun. ya Allah kesian gilaaaaaa dekat muaz, anip, zaim, muna and syiqah weyy. aku berat kott serious berat. kaw bayangkan la angkat aku, pastuh jalan bukannya straight, berliku liku beronak duri dan batu, kene rentas sungai pulak tu. serious kesian plus nervous gilaa woi duduk dalam stretcher. yelaa mana taw tiba tiba baju koyak, tiba tiba sorang terlepas stretcher. phewww~ cuakssss. dengan kena angin nyaa perghhh sejuk ketulang kata ko. gigigil aku haaa. tapi alhamdulillah, we all manage sampai ke atas. hihi. sayangggggggggg alpha team :* lepas sampai atas semorangggg balun makanan yela lapar kott dah la jalan jauh main air lagi kan. kesian especially dekat boys. muaz n zaim terus tido. aku rai wanie pi main water confident. mula mula memang taknak sebab cuak plus penat. tapi pikir jugak bukan senang nak sampai atas ni n bukan selalu kan. so aku overcome jugak, ajak wanie terjun. okay je takdehal pun sebenarnya terjun n bia arus bawak kita. fun kott actually. tu yang aku ajak rai buat sebab rasa macam ruginyaa kalau tak cuba kan. so around sejam kott kat atas tu before kitorang turun balik. perjalanan ambik masa dalam 2 3 jam jugak la. sebab kitorang ada buat games at every pitstop kan so thats y takes time. kitorang gerak naik atas at 11 am, sampai bawah at 3.30 pm. but it was fuuuuuunnnnnnnnnn seriously ! sampai bawah kitorang mandi, set down semuaa kemah ground and fly n buat conclusion sikit n bertolak balik. kitorang bertolak at 6.00 pm. aku sumpah kesian to those drivers. yelaaa passengers dah confirm2 redup je mata kan yelaa penat hoi ! luckily memang dari dulu mak aku dah ajar kalau duduk dekat sit co-driver jangan tido, kesian dekat driver and takut takut driver terlelap. just a second driver terlelap anything could happen kan. so mata aku pun dah terajar sebegitu so aku penat nokharommmm gila time tu but I cant sleep, at all. sebenarnya anip kalau driving dye selalu silent-driving tapi ahhhhh aku tanya dye itu ini sebab taknak bagi aku tertido, and taknak bagi DIA tertido ! hahahahaha. reached shah alam at 7.30 pm. 

haaa ini yg aku cakapkan tu. stretcher =,="

ini group bravo punya. diorang untung sebab kak fira kecik comey je ringan.


hyeeee this is my fav girls :* 
this one before naik air terjun.

this one time dah dekat air terjun. haa ce tengok muka sengsorang especially rai. mengantuknya ya Allah mata dia -,- hahahaha

haa ni time dah kemas barang ape semua dah wangi dah tunggu nak balik jerr.
fav fav fav !:*

this is the committees
ayiem (program manager), kak yaya and kak beep !

this is kak fied ! haha sorry fied tapiii, dah terbiasa panggil kak fied addoy.
dye ni bila dah kenal, ya Allah penyayang gilaaaa woi ! rasa macam kakak sendiri dibuatnya :*

ini kak yaya kenya. ehhh ? hihihihihi

haaa ini kenya. dye ni legend jugak nih. tanya je gunung apa dye tak naik, semua dye dah jejak woii !

ini kak beep, and kak fiera dari team bravo

and lastly tadaaaaaa ! haii ini la group iolls untuk t4t ni.
suka sangat dapat korang as teammate. enjoy gilaaa dengan korang wehh korang easy-going and super sporting. sayaaaaanggg alpha team muahhhh sikit :*

basically, in my opinion, aku tak rasa tasks given menyusahkan. at all ! pam tube, bawak tube naik atas, and semuaaaa lah. sumpah bagi yg rasa terbeban sangat bawak tube naik chilling, you guys should see how anip sacrificed his sport car, bawak masuk tube yg kotor tu dalam kereta dye. you guys should see how I and rai bersempit duadua duduk sit depan sebab belakang mmg tak boleh nak squeeze in bila dah masukkan tube. you should see how syiqah n muna terpaksa cium tube dalam kereta muaz. duadua kereta group alpha tak boleh nak letak tube atas kereta cause both cars are not 4X4, bukan kereta pacuan empat roda. but kitorang okay je :) aku rasa, fun sangat. serious ni tak tipu. ini adalah camping yang aku pegi yg sangat rasa "berkawan" punya camp. enjoy dye lain dengan yg kaw pegi under pengakap yg ada coach bermisai garang gilaaa nak mampos strict gilaaa nak mati main jeritjerit selamba badak dye ikut sukati dye jee nak memarah situ sini. seriously, I enjoy to the max with this camp. it is less strict and had fun all the time. thumbs up to the committee and semuaa sebab camp ni memang fun :))









Thanx fer da reading, peeps ;)

1 comment:

Hunny Kitty said...

blogwalking n follow